joi, 27 noiembrie 2008

Parinti si… copii de Catalina Hetel | 13.11.2008

Cat de mult au acceptat parintii nostri ca noi suntem adulti si ca suntem in stare sa ne luam propriile decizii?
“Fac eu asta in locul tau”, “las' ca stiu eu mai bine”, “fa asa cum iti spun eu si o sa iti fie bine”, “cum o sa te decurci in viata”, “nu cred ca stii tu asta”, “eu iti vreau doar binele doar sunt mama ta’… Aceste verbalizari le aud adesea, in diverse contexte. Si in terapie si in viata mea si in viata prietenilor mei. Si aceste lucruri imi aduc aminte de o istorie pe care am auzit-o in copilarie si pe care am inteles-o mult mai tarziu.
Poveste cu parinti si copii
Cica un neamt din Romania locuia peste drum de fiul sau. Intr-o zi, fiul neamtului se chinuia sa taie un copac din fata casei, in timp ce tatal lui fuma linistit o tigara si il privea. Romanii l-au intrebat: ”Bine ma, da de ce nu mergi tu sa iti ajuti copilul?”. Neamtul a raspuns: “Nu am de ce, e copacul lui.”. Aceasta istorie am auzit-o in copilarie, legata de raceala nemtilor care nu isi ajuta nici macar copiii la greu sau carora nu le pasa.
De fapt, mai tarziu, experienta de tot felul m-a invatat ca de fapt neamtul isi considera copilul suficient de matur, un adult, care e in stare sa isi taie singur copacul. De fapt tatal isi respecta fiul. Am mai citit undeva ca in zona cercului polar, daca te repezi sa ajuti pe cineva fara ca acel cineva sa iti ceara ajutorul, inseamna ca il jignesti, ca il consideri incapabil, neputincios.
Parintii sunt intreg universul pentru propriul copil
Atunci cand avem un copil, pentru o perioada, noi suntem intreg universul acelui copil, sursa lui de supravietuire. Fara noi, probabil ca ar suferi sau ar muri. Acest lucru poate sa iti flateze orgoliul. Dar ceea ce nu pot accepta adultii, este faptul ca fiecare secunda din viata copilului nostru, il indreapta de fapt spre independenta, spre o viata a lui. Parintele care a fost totul pentru copil, devine doar o parte din viata acestuia din urma, care ajunge mare, care are la randul lui o familie.
Vine o zi cand puii isi iau zborul
Locul parintelui este de acum luat. A fi parinte inseamna a accepta ca va veni o zi in care locul tau va fi luat, putin cate putin. Ca ai adus pe lume o fiinta care va lupta pentru independenta sa. Nu cred ca am auzit ca animalele sa aiba astfel de dileme. Ele fac pui, apoi puii pleaca, normal si firesc.
Cred ca multi parinti, datorita faptului ca se simti neintelesi, batrani, uneori exclusi, accepta cu greu sau deloc faptul ca nu isi mai gasesc locul in viata copiilor lor. Si ce e si mai grav, se pregatesc pentru acest lucru, incercand sa faca totul pentru a se face indispensabili.
“Eu stiu ce e bine pentru tine”
Fraze de genul “Nu ai sa te descurci fara mine”, “Incerc sa te feresc de ce e rau”, mi se par unele dintre cele mai periculoase verbalizari pe care un parinte le poate adresa copilului sau, atunci cand copilul are deja mai mult de 12 ani.
Pentru ca aceste mesaje creaza un viitor adult anxios, dependent, lipsit de initiativa, temator, convins ca nu are cum sa faca anumite lucruri, ca nu se poate descurca, ca viata e dura si complicata. Sau aceste mesaje pot rupe definitiv legatura dintre un copil care lupta pentru maturizarea lui si un parinte care refuza sa isi considere copilul adult.
Fii responsabil si asuma-ti propriile actiuni!
Cat de mult au acceptat parintii nostri ca noi suntem adulti si ca suntem in stare sa ne luam propriile decizii, sa gresim, sa suportam consecintele? Cat de mult se pot abtine sa ne spuna ce e bine si ce e rau? Si oare de ce considera ei ca noi nu am face diferenta? De ce considera unii oameni ca avem nevoie de sfaturi, atunci cand nu le cerem? De ce ar considera cineva ca am avea nevoie de ajutor?
Cat de mult vom putea noi accepta momentul in care copiii nostri vor fi adulti si vor gresi la randul lor? Greseala, suferinta, fac parte din viata si nu cred ca am putea vreodata sa ne ferim de ele. Dar oare suntem o generatie de imaturi, de infantili, de anxiosi? Putem scapa de asta oare?

sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Didi_sosire

a venit timpul sa scriem si despre fetita noastra, Diana (sau Didi cum o alintam noi). Joi, 20 noiembrie 2008 a castigat prima medalie de locul 1, la cunoscutul concurs de "mers de-a busilea" de la BabyExpo! suntem foarte mandri de ea si credem ca si ea este foarte bucuroasa :))

miercuri, 12 noiembrie 2008

vineri, 7 noiembrie 2008

suna gratis!

Puteti suna gratis in Europa si SUA si alte citeva tari, de pe fix saumobil, de regula simbata si duminica .Uite adresa, vorbiti cu un robot careva da lamuriri si,gata!
http://www.sunagratis.ro/

si noua ne e frica sa ii tinem in brate :)

http://www.stube.ro/Si_noua_ne_e_frica_sa_i_tinem_in_brate-7000175.html

vineri, 24 octombrie 2008

se da ceasul inapoi!

in seara de 24 spre 25 octombrie (sambata spre duminica) ora 4 va deveni ora 3.

miercuri, 22 octombrie 2008

a inceput loteria vizelor USA!

intra pe www.dvlottery.state.gov in perioada 3 oct - 31 dec 2008 si inscrie-te.
pentru detalii in limba romana vezi pagina http://www.loteriavizelor.ro/instructiuni.htm

marți, 21 octombrie 2008

portabilitate numar mobil

de astazi (21.10.2008) iti poti schimba operatorul de telefonie (mobila si fixa), dar fara a-ti modifica numarul de telefon. abia astept sa ma mut si eu la cosmote...
la adresa de mai jos poti afla fiecare numar din ce retea face parte
http://www.portabilitate.ro/

luni, 1 septembrie 2008

ce sa stie mamicile!

Cateva pagini din care mamicile au ce invata (in special daca alapteaza). Succes!
http://breastfeedingbasics.info/blog/
http://www.thebirthden.com/Newman.html

test de incercat :)

http://mistupid.com/psych/index.htm

filmulet - 5 luni

http://www.youtube.com/watch?v=2P9_GrYe6T4

retete mancare bebe

Inceputul

Sa incepem cu inceputul.. Diana a venit pe lume pe 12 februarie 2008 cantarind 3,360 kg si 52 cm. Totul s-a intamplat intre orele 21.00 si 22.00, ea aterizand la ora 22.00 (22.15 scrie pe fisa pentru ca in maternitatea Elias ceasul este setat cu 15 minute inainte - ulterior am aflat ca si la Polizu la fel. Asa o fi in toate maternitatile?).